Vedení páté městské části zřídilo účet pro veřejnou sbírku pod názvem „Pětka dětem z Ukrajiny“. Jejím účelem je pokrytí nákladů dětem prchajícím z válkou zasažené země, které jsou nebo budou přijaty ve školách zřizovaných MČ Praha 5 po 24. únoru 2022.

Tyto školy již přijaly do svých tříd okolo 350 ukrajinských dětí. Jejich rodiče nyní řeší, jak jim zaplatit školní obědy, pomůcky, sportovní potřeby nebo třeba pobyt ve škole v přírodě. A právě sbírka by tyto náklady mohla částečně nebo plně pokrývat.

Jako kantorka velmi dobře vím, jak se cítí dítě, které nemá svačinu, školní pomůcky nebo nemůže jít s ostatními dětmi na oběd. Chtěli bychom touto sbírkou ulehčit dětem z Ukrajiny začátky v nové škole a nové v zemi,říká starostka MČ Praha 5 odpovědná za oblast školství Renáta Zajíčková.

Prchajících lidí po vypuknutí válečného konfliktu bylo v Praze 5 v době uzávěrky skoro pět tisíc, z toho přes dva tisíce dětí. S jejich pobytem vznikají školám náklady, které jdou na vrub škol samotných, včetně zřizovatele. Přesto radnice Prahy 5 hledá i další zdroje pomoci.

„Chceme se také postarat o mimoškolní aktivity dětí z Ukrajiny. Aby mohly například aktivně sportovat. Také je důležité zajistit tlumočníky ve školách s cílem rychlejší adaptace dětí do nového prostředí,“ dodává Zajíčková.

Proto vyhlašujeme veřejnou sbírku, kterou chceme oslovit širokou veřejnost, organizace i firmy. Ty mohou přispět finančními prostředky na úhrady výše zmíněných školních nákladů.

Do veřejné sbírky se mohou zapojit občané z celé České republiky přispěním libovolné částky na číslo účtu 30189-2000857329/0800.

 

Více ZDE